Бела I


Крунисање краља Беле I

-I Béla –

кнез (херцег) до пре 1061, краљ 1061-1063.

Андријин брат Бела се у исто време кад и брат му, вратио из прогонства (које је, изгледа провео у Пољској). Добио је од брата краља Андрије I у милост да буде кнез трећине краљевства, коју му краљ да на управу. Бела је брата омрзнуо ради власти.

Кад краљ Андрија ородио с немачким цесаром и из брака са цесаровом ћерком добио сина, хтео је да своме сину унапред обезбеди сву краљевину у наследство, па зато одузме брату Бели милост којом га је раније обдарио. Згодом, Бела дигне буну на брата и у борби краљ Андрија I  погине, а деца његова побегну код деде, цесара Хенрика у Немачку. Бела се затим крунисао, па у својству краља Беле I угарског сазове Сабор, али учесници сабора дигну се неочекивано на буну против њега под вођством Јањуша, сина онога Вате који је и краља Самуила збацио. Бела I их с војском опколи и све их поубија. Кратко владавши након тога, изненада је умро.

Краљ Бела I је био ожењен пољском принцезом, Аделаидом званом „Рикса“, кћерју Мјешка Пјастовића, пољског краља. Бела је надживео супругу и није познато да се након њене смрти женио.

Краљ Бела I побеђује Померанца у двобоју

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: