Фајс 948-955.


Лехел и Булчу

Лехела и Булчу приводе цесару Отону I

Царство је стално хтело да обузда ове своје моћне и непослушне дивље савезнике Мађаре, мада су све чешће пљачкали царску државу. Цар Константин Порфирогенит их је изгледа држао у вери 945-959, за све време своје владе.

Године 948. су царски преговарачи навратили важне мађарске поглавице у Цариград. Главни међу њима, Булчу, крстио се том приликом, као и Харкас. У њиховом друштву је био и Термак , праунук Арпада, али није јасно зашто извори не наводе и његово крштење. Булча је царска милост даровала и достојанством патрикија , па су га испратили у отаџбину изобилно дарованог поклонима. Булчова самовоља се показала одмах кад је измакао испраћен царевом стражом. Он се међу својима одмах одрекао крштења, потом одмах нападне на царске земље да их пљачка, а затим крене на Запад с истом пљачкашком намером.

Не губећи наду да ће ипак наћи верне и честите међу Мађарима, ромејски преговарачи успеју да дозову једног од мађарских поглавица, Ђулу из Ердеља, у Цариград. Тамо су и њега крстили, а царска милост га 953. награди достојанством Патрикија . На повратку Ђула поведе са сосбом од патријарха васељенског Теофилакта једног рукоположеног владику за „епископа Туркије“ .

Саксонци и Чеси вођени Отоном I Саксонским 955. године, коначно су потукли Мађаре на Леховом пољу. Отон I је као Папин вазал добио једну њему веома значајну хришћанску светињу: један клин из Крста Господњег. Преправљена да послужи као врх копља, та светиња у руци хришћанског владара је нарочито поштована као оружје које доноси сигурну победу хришћанској војсци. С овим оружјем у руци је Отон победио Мађаре на Леховом пољу. Лех (Лехел) и Булчо, најсилније мађарске поглавице допадну у ропство живи, па буду обешени за своја недела над Хришћанима. То јако уплаши дивље Мађаре, којима је било непојамно да ико од Хришћана може њих да победи.

Битка на Леховом пољу

Битка на Леховом пољу

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: