Геза 972-997.


Геза

Кнез Геза, отац Светог краља Стафана I

Гезу, сина кнеза Ташкоња и печењешке књегиње, оженио је отац Шарлотом[1], кћерју великог кнеза Ђуле.

Овај Геза је у име поглавица дванаест родова мађарске заједнице послао молиоце једином живом владару који их је победио – ћесару Отону I саксонском на двор у Кведлинбург да му се пошаљу мисионари који би им проповедали хришћанску веру и крстили их. Немачки Ћесар им је упутио послао латинске монахе бенедиктинце[2], па је у Весприму основана бискупија под влашћу надбискупа Мајнца[3], (дворског капелана истог цара). Гечу и његовог сина Војка је крстио мисионар из Пасаве[4]. Тада је вероватно и оженио сина Гизелом баварском[5]. Успостављању веза с немачким ћесаром, мађарски историчари хоће да је допринела Шарлота, жена кнеза Ђуле, звана „Beleknegena“[6].

Кнез Ђула и његова деца, били су сигурно крштени у западном обреду, али Црква која је у народу којим је владао била укорењена, била је источног обреда, плод мисије Светог Методија. Мало је вероватно да је међу хришћанима под мађарским кнезом пре Гече било знатнијег утицаја папе, осим кроз насиље франачких бискупа. Ово због тога што је словенска црква овамо морала бити самосталнија од мађарске Цркве Јеротејеве[7] епископије, где осим за Грке, није било места.

Мађарима није било право што као владари земље где су им Словени покорни, Словени могу имати своје клирике, а они морају да трпе грчке. Чим су дошли црквени оци с франачког запада, мађари су их радо примили. Бискуп Адалберт је Гечу заклео на вазалску верност Отону I, пa је крстио и Гечиног сина Вајка немачким именом „Вајик“ (касније венчан круном под именом именом Стефан). Рођено име му је, дакле, словенско, па германизовано, што није чудо – у војсци Мађара било је пуно Словена, а у огромној Мађарској коњици од 3000 људи, било је још и пуно Чеха, Пољака и Немаца. Мађарски облик овог имена је био „Вазул“.

Ђула

Велики кнез Ђула

После смрти ћесара Отона I, Геза се показао неверан према његовом наследнику Отону III, тако да је искористио побуну кнеза Хенрика II баварског и узео Отону силом 983. године град Мелк. За две године је ћесар Леополд I најурио Гезу из тог града, а Хенрик II баварски је Гезине Мађаре најурио источно од реке Лајте и утврдио с њима веру, угодивши венчање Гезиног сина Вајика (касније краља Стефана I) са својом кћерју Гизелом.

Незнабожачки обичаји су се код Мађара већ полако напуштали, мада је Геза и након крштења приносио жртве старим боговима[8], а зна се и за поглавице који су и после крштења задржали мноштво жена. После смрти Гизеле  баварске, оженио се Геза по други пут, Аделахидом, кћерју пољског краља Мчислава.

Геза и Шарлота су поред сина Вајка, имали још четири кћери. Јудиту, удату за пољског краља Болеслава, Маргиту, удату за Гаврила Радомира, бугарског цара, Марију[9], удату за млетачког дужда Ота Орсеола (матер будућег мађарског краља и наследника Стефана I, Петера Орсеола) и још једну, непознатог имена, удату за Самуила Абу[10] (који ће постати краљ мађарске). Шарлота, крштена у источном обреду, коју су васпитали ромејски васпитачи и свештеници њеног оца Ђуле, није била по вољи римској Цркви и франачком свештенству[11].

Упутнице:


[1] Шарлота је њено име из западних летописа. Словени области где јој је владао отац, звали су је «Белекнегена» а из тога историчари хоће да је ово дословни превод турског имена „Шар Олду“, што значи „бела ласица“, односно хермелин.

[2] Крстио га је наводно опат Бруно из Сен Галена, који је после, опет наводно, именован за бискупа мађарима, али се зна да је кнез Геза и даље приносио многобожачке жртве (Тако каже Титмар мересбуршки). Мађарска историографија често помиње да је већ нкнез Геча почео да гради опатију у Панонхалми, али о томе нема доказа.

[3] Да се не би дошло у сукоб око канонске области архиепископа Салцбуршког, који је сматрао да су његови суфрагани сви епископа римске области Паноније.

[4] Постоје извори који тврде да га је крстио Папин мађарски бискуп Бруно, из манастира Св. Гален још 972. године и дао му име Стефан. Геза је, као заклетник ћесара Отона I морао бити крштен да би његова заклетва вредела.

[5] Бајке кажу како је сина Вајка отац оженио Гизелом у Пасави. Наводно га је том приликом Свети Адалберт, просветитељ Чешке крстио, именом Стефан. У пратњу им је наводно послао Св. Астрика, свог помоћника, бившег опата Бженовског манастира, који је потом постао оснивач манастира у Панонхалми. Овог Св. Астрика некад сматрају истом личношћу која се јавља под словенским именом Радла.

[6] Име може да значи и титулу „велика књегиња“, а њен отац Ђула, пошто је крштени владар, вероватно би био „Вечлики кнез Ердељски“.

[7] Ово је име првог познатог епископа новокрштених Мађара.

[8] Незнабожачки мађари су му замерали на крштењу, а он се хвалио да је «довољно богат да може жртве да приноси поред старих богова и новоме – Титмарова хроника.

[9] Ово име није, према изворима, сигурно.

[10] Није јасно да ли је Самуило био син или супруг треће кћери Гезе I.

[11] Успомена римокатоличких летописаца на Шарлоту је  врло негативна. Приписују јој пијанство и крволочност, ча говоре и да је сама убијала људе.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: