Золтан (Залтас) 907-947.


Мађари спаљују манастир Сен Гален, минијатура из 14. века

Мађарска историографија понекад узима здраво за готово, без доказа, тврдњу да је Арпада наследио пети његов син, Золтан (Залтас) и да је он био ожењен ћерком војводе Менмарота, који је можда био заповедник Турског племена Кабари, који су се настанили међу Мађарима, негде у Бихару.

Из Паноније су цело наредно столеће Мађари дивљачки пљачкали крштене народе Европе. Прво су насрнули на државу Франака. Ромејски царски посланици, које је водио неки духовник Гаврило, нареди им да прекину с злоделима над хришћанима, него да сад нападну дивље Печенеге, али су Мађари то одбили, па наставили да ударају на запад. Колико су бесни били пред немоћнима, толико су се бојали оних који су успели да им одоле. Крштени народи запада, тврдо очекујући други долазак Господњи пред хиљадиту годину од Спаситељевог вазнесења, уплашили су се од Мађара да су они у ствари ђавољом силом васкрсли Атилини Хуни (ношња и начин ратовања им је био сличан) и вратили се из пакла да их казне због мноштва грехова.

Печењезима, којих су се једино бојали, Мађари су оставили на миру да држе Етелкез. Кад су дошли себи, хришћани Запада су почели да граде камене тврђаве и оклопе отпорне на ватру и стреле. Из тешкког искуства, научили су да се бране од Мађара. Мађари су услед тога морали да четују све даље од домовине, у све даље крајеве, где Хришћани још нису научили како да се од њих одбране.

Временом су Хришћани створили читаву обавештајну мрежу о кретању Мађара. Саксонци су први успели да потуклу Мађаре код Мересбурга 933. Догодине крену на царску државу, мадаје цар Константин Мудри за своје владавине успео 945.  године да их смири и с њима утврди веру.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: