У којој страној држави је Војводина?


Евродонација

Евродонација

«Шаљи телеграме по целом свету,

да сви знају за нас!»

Из филма «Тако се калио челик»

Желимира Жилника

Њима новци, нама само «њине огризине»

Пошто је војвођанска бирокаратија себи приграбила новац целе Војводине, наумила је да их троши. На шта ће то новосадска бирократија да троши «наше новце»? Наравно, на себе. А на шта ће да троши «наше новце»? Наравно, на сопствену «спољну политику».

Пошто је на крајње сумњив начин присвојила Металс банку, новосадска покрајинска бирократија њу ужурбано претвара у «Развојну банку Војводине[1]». Наравно, ово ради без правно ваљаног основа. Основ за подржављење „наших новаца“ је њена сопствена бирократска воља која се крије иза Предлога статута.  Иако Предлог нема правну снагу, бирократи отворено прете како ће без доношења Закона о надлежнностима АПВ-е и без усвајања Статута своју вољу спровести у дело[2].

Узалуд сам на време упозоравао до каквих последица може да доведе волунтаризам новосадске «финансијске паланке»[3]. Било је чак видљиво како Динкић и Пајтић фингирају сукоб да би прикрили међусобну коалицију, погубну по државно и финансијско јединство Србије[4]. Више није био довољан уставом Србије гарантовани ексклузивни финансијски положај војводине, нити чињеница да је шеф покрајинске бирократије истевремено и председник управних одбора покрајинског Фонда за капитална улагања[5] и Фазвојног[6] фонда АПВ. Јавност је недавно могла да се својим очима увери на који начин су кадрови «Ге седамнаест плус» омогућили Пајтићевим бирократама да уђу у посед Металс банке[7] и на тај начин загосподаре највећим делом «наших новаца», финансијске акумулације коју је мукотрпно стварала наша привреда две деценије. Јавност је могла да се у све увери и директно, из речи дугогодишњег урпавника Металс банке, Ананија Павићевића[8], човека који је створио и скоро две деценије водио ту банку, а који се, изигран, обратио јавности.

Не, «наши новци», «војвођански новци» нису у Београду како то годинама неистинито тврде митомани новосадске «финансијске паланке». Управо се из «национализације» Металс банке данас јасно види коме је била у интересу митоманија о «лоповском Београду», док је «сневао новце целе Војводине». Сад већ то не види само функционално сасвим неписмен човек.

Продана невеста

Нашу лепу Војводину су «удали» и то на превару, за новосадског бирократу, веома стручног за њен мираз. Продали су њену земљу, продали су њене гвожђаре и млинове. Коначно, и њену нафту су продали, а њене новце су под интерес ставили на рачун у Металс банку[9]. Онда су ту банку «пуну новаца» дали на управу Бојану Пајтићу и његовим бирократама. Наравно, овакав «ђувегија» сад хоће на «свадбено путовање» у иностранство, сам, без Војводине. На путовање би да поведе своје «пајташе», послужне «вилозове», «лаже и паралаже» из маште Јована Стерије Поповића, с којима  крчми стечени «мираз». Није ово нова прича, пуно пута је са стидом препричавана прво по «спајинским», а потом и «газдачким» кућама богатих паора.

За сад «у ту банку још новаца има задоста». Војводина, има таман довољно «новаца» за опсежне будуће подухвате «министарства спољних послова Војводине», које се тренутно крије под именом «Канцеларија за европске послове», а објавило је намеру да то име замени еуфемизмом: «Фонд европски послови»[10]. «Није  шија него врат», да се чаробњак адвертајзинга и његов шегрт «тамо у Београд не досетиду шта у Новом Саду радиду».

Причу о статуту Војводине су аутономаши толико прежвакавали да је постала «Буђав лебац». Присвајањем Металс банке[11], показали су јавности намеру да из сопствене бирократије створе плутократију. То је веома лоша реклама и пољуљала је углед новосадских «фенси паора» пред војвођанима, пошто је већ јасно да је аутономашки имиџ годинама грађен на неистинама.

Како повратити углед руководству новосадског сепаратистичког покрета? Ево како: просто, треба јаче да се «укади пећка» «огризинама» које су још једине преостале после година деамгогије о еврообећањима и евродонацијама[12]. Ивана Дулић Марковић, која се дрзнула да помене узалудност оваквих уверења[13] , напрасно је нестала из војвођанске политике.

Грешна веза врха српских јапија и покрајинске политичке бирократије би сад хитно да зачне војвођанску дипломатију[14]. Међутим, «абгрејдовани аутономаши» су превазишли своје титоистичке узоре. Данас новосадска бирократија хоће да се буде амбасадор, конзул или бар привредни представник у иностранству. Хоће да путују по свету са дипломатским имунитетом, без обзира иза ког еуфемизма ће на почетку крити узурпацију статуса у међународној политици. Финансирање генерације међународних бирократа новосадског аутономаштва, у све незапосленијој, све сиромашнијој и све гладнијој Војводини, срамотно је најављено као први развојни пројекат који ће бити финансиран војвођанским новцем Металс банке[15]. Кад бирократија новосадских аутономаша једном постане међународна, и такви као што је Александар Мартон[16] ће коначно смети да троше «наше новце» на своја путовања у иностранство, без да било коме полажу рачуне. Кад једном стекну статус дипломатских представника Војводине, неће више никад морати да објашњавају «ди им је путни налог» ако се открије да су службеним аутом путовали у братску «регију» која има плажу. Пајтић, уосталом, већ одавно води спољну политику, примајући стране амбасадоре[17].

Голи у «адвертајзингу»

Најдалекосежнији значај по будућност Војводине има чињеница да је најављено поступање по једном неправоснажном акту. „Мотор, који Србију треба да повуче у Европу“, неће више да има везе са Србијом, али ни са правном државом. Централа ДС-е из Београда очигледно нема снаге да се томе супротстави, па Председников адвертајзинг[18] (који одржива привид да функционише) волунтаризам покрајинске бирократије игнорише. Ситуација ни мало није под контролом централе ДС-е[19]. Да је тако, показале су најпре најаве чланова Владе из редова ДС-е или њених функционера које личе на конвалидацију наметнутог стања ситним изменама Предлога закона о надлежностима[20] и Предлога статута[21]. Аутономашку пропаганду у војводини не спроводи директно Пајтић, он се чак до недавно чинио «кооперативним» [22] пред Председником Србије. Уместо Пајтића, за пробу, истура се градоначелник Инђије[23] који се директно противи Председнику сопствене странке и шефу државе[24]. Овим аутономаштво врши агресивно «извиђање» има ли Председник инструмената, воље и снаге да се супротстави аутономашима. Међутим, коначно је и «врапцима на грани јасно» како «Председник ДС и Србије» више нема контролу над војвођанским делом сопствене странке[25]. Ако данас нема контролу над странком у војводини, сутра неће имати контролу ни над државом у Војводини.

Регресија аутономаштва у «револуционарни етатизам»

Пошто ни сами аутономаши немају довољно воље, снаге и стране подршке да наметну Србији «Корхецов статут», поступиће по науци њихових идеолошких предака Титоиста. Иако је у сопствених руку дело одавно разочаран и сам његов творац Тамаш Корхец[26], аутономаши ће кренути да оперативно примењују Предлог статута, иако се ради о акту за чију правоснажност нису били кадри да се изборе. Само памет обучавана у науци револуционарном лењинизму може да игнорише недостатак правоснажности највишег правног акта и надомести је насиљем његове противправне примене. Наравно, то значи да ће га примењивати онако како им се свиђа, бирајући које одредбе Статута ће применити, које делимично, а које неће уопште – зависно од њиховог сопственог интереса.

Целокупно војвођанско аутономаштво, на челу с побуњеним руководиоцима ДС-е, прешло је коначно на страну «бирократске контрареволуције». У томе имају сву логистичку подршку од «Ге седамнаест плус», чији кадрови су омогућили да неколико новосадских политичара располаже «нашим новцима» добијеним продајом НИС-а, али и новцем Металс банке. Ради се о неколико стотина милиона евра, а та сума је у економској кризи данас значајна колико су биле значајне милијарде прошле године. Српска привреда пропада јер је динкићева странка преко својих кадрова успешно ликвидирала инвестиционо банкарство. У сред велике економске кризе, Србија нема ни једну развојну банку, а Динкићеви јапији су Пајтићевим бирократама пред само наступање социјалног краха омогућили да присвоје «наше новце» војвођанске привреде.

Пошто су огрезли у противречном политичком говору, аутономаши су прешли да чине противречна политичка дела. Почело је са причом о демократији у јавности, а од ње је скриван Предлог статута. У име права и правне државе, тражило се усвајање Предлога статута чије одредбе су супротне Уставу и Законима. Шеф покрајинске бирократије, Бојан Пајтић је свуда по Војводини „проповедао“ царство небеско на земљи, засновано на «евродонацијама» и «страним инвестицијама», док су у стварности харали стечаји, отпуштања, банкроти и сиромаштво. Док се «проповедала» приватизација као универзално решење за привреду по мери ЕУ-е, «наше новце» војвођанске привреде, приграбили су тајкуни који су се обогатили у доба Милошевића. И пошто више није било никог да је заустави, новосадска етатистичка бирократска ала је најбогатију финансијску установу Војводине национализовала.

На срамоту цивилизацији, правној држави и вишедеценијској борби за слободу, повампирила се титоистичка САП Војводина. Нови војвођански «фотељаши» су пошли на новце, имовину и будућност свих Војвођана. Њих више не занима ни Статут, ни закон, ни Устав, ни било какав правни и политички ред. Занима их једино да од Војвођана исисају оно што још могу, преко «Војводинавода», «Војводинашума», «Електровојводине» и сличних бирократских управа чији је центар у Новом Саду. Њима је јасно како је још мало времена за то, па им се веома жури да образују сопствену међународну дипломатију и седну у фотеље негде на Западу. Јер ће војвођанску привреду у коју улажу само «еврообећања», неминовно довести до колапса.

  1. 10. 2009.

Душан Ковачев

Објављено:

Фонд Слободан Јовановић, 2. 10. 2009;

Упутнице:


[1] Драговић Савић, Бранка: Створени услови за формирње Развојне банке Војводине, Дневник, 19. 9. 2009;

 

http://www.dnevnik.co.yu/node/8146 ;

Поповић, Александар: Стартовала Војвођанска развојна банка; Политика, 24. 7. 2009.

www.politika.rs

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Startovala-vojvodjanska-razvojna-banka.lt.html

[2] Драговић Савић, бранка: Металс банка биће развојна и без статута, Дневник, 9. 12. 2009;

http://www.dnevnik.co.yu/node/8275

[3] Ковачев, Душан: Нема шале, фебруар 2009:

http://www.nemasale.rs/analize/novosadska-finansijska-palanka.html

[4] Ковачев, Душан: Динкић против Пајтића, Нова Српска политичка мисао, 18. 3. 2009.

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/dinkic-protiv-pajtica-q.html

[5] http://www.fkuapv.org/organi-fonda/upravni-odbor-fonda-.html

[6] http://www.vdf.org.rs/uo.htm

[7] Ковачев, Душан: «Национализациј» Металс банке, Фонд Слободан јовановић;

http://www.slobodanjovanovic.org/2009/08/12/nacionalizacija-metals-banke/

[8] Лазић, Иван: Власт изиграла Металс банку; Блиц, 13. 1. 2009;

www.blic.rs

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=76675 ;

Ж. Л: Новац од НИС-а купује Металс банку; Блиц, 27. 6. 2009.

www.blic.rs

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=99082

[9] Ж. Л: Новац од НИС-а купује Металс банку; Блиц, 27. 6. 2009.

www.blic.rs

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=99082

[10] Танјуг: Фонд уместо Канцеларије за европске послове, Вечерње новости, 18. 9. 2009;

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=135&status=jedna&vest=157156&title_add=Fond%20umesto%20Kancelarije%20za%20evropske%20poslove&kword_add=izvrsno%20vece%20vojvodine

[11] Поповић, Алекандар: Војводина власник Металс банке; Политика, 2. 7. 2009.

www.politika.rs

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Vojvodina-vlasnik-Metals-banke.sr.html

[12] Војводина конкурише са 90 пројеката код ЕУ, РТВ, 15. 9. 2009;

http://www.rtv.rs/sr/vesti/vojvodina/vojvodina/2009_09_15/vest_151534.jsp ;

КЕП представио програме прекограничне сарадње, РТВ, 28. 8. 2009;

http://www.rtv.rs/sr/vesti/vojvodina/vojvodina/2009_08_28/vest_148338.jsp ;

Регионална сарадња на новим европским пројектима, РТВ, 9. 6. 2009;

http://www.rtv.rs/sr/vesti/vojvodina/vojvodina/2009_06_09/vest_135736.jsp

Посета Војвођанске канцеларије регионалном форуму ЕРЕФ у Новој Горици

[13] Дулић-Марковић, Ивана: Застрашујуће Тадићево згражавање, е-Новине, 3. 8. 2009.

http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/28572-Zastraujue-Tadievo-zgraavanje.html

[14] Скупштина Војводине хитно о Металс банци, РТВ, 18. 9. 2009.

http://www.rtv.rs/sr/vesti/vojvodina/vojvodina/2009_09_18/vest_152118.jsp

[15] Живковић, Славољуб: Скупштина Војводине омогућила преузимање Металс банке, Политика, 20. 9. 2009;

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Skupshtina-Vojvodine-omogucila-preuzimanje-Metals-banke.sr.html

Јовановић, Наташа. Отимање у служби нове државе, Печат, 28. 5. 2009.

www.pecatmagazin.com

http://www.pecatmagazin.com/2009/05/28/29maj-2009-2

[16] Пашић, Слободан: Лигаш баш претерао, Вечерње Новости, 18. 8. 2009;

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=135&status=jedna&vest=154282&title_add=Liga%C5%A1%20ba%C5%A1%20preterao&kword_add=zrenjanin%2C%20aleksandar%20marton

[17] Председник Пајтић примиће амбасадора Велике Британије Стивен Џој водсворта, Регионал, 3. 7. 2009;

http://www.regional.rs/p/info-region/0/970 ;

Британски амбасадор у Новом Саду, РТВ, 3. 7. 2009; www.rtv.rs

http://www.rtv.rs/sr/vesti/vojvodina/vojvodina/2009_07_03/vest_140072.jsp;

Председник Пајтић примиће амбасадора републике Мађарске у РС Имреа Варгу, Регионал, 15. 9. 2009;

http://www.regional.rs/p/info-region/0/1114

[18] Драговић Савић, Бранка: Без (војвођанске) рампе на раздаљини од седам минута,Дневник, 12. 9. 2009;

http://www.dnevnik.co.yu/node/7698

[19] Прштале варнице, Глас Јавности, 13. 9. 2009;

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/politika/glas-javnosti-13-09-2009/prstale-varnice ;

Састанак о надлежностима Покрајине, Б92, 14. 9. 2009;

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=09&dd=14&nav_id=381308

[20] Миливојевић Д: Сазнајемо – Влада и ПИВ дотерују Закн о надлежностима, Дневник, 14. 9. 2009;

http://www.dnevnik.co.yu/node/7773 ;

Лакетић, М: Влада о надлежностима Војводине у новембру, Блиц, 15. 9. 2009.

http://www.blic.rs/politika.php?id=110818 ;

Пајтић – Очекујемо предлог закона о надлежностима, РТВ, 19. 9. 2009;

http://www.rtv.rs/sr/vesti/vojvodina/vojvodina/2009_09_19/vest_152214.jsp

[21] Драговић Савић, Бранка: Следи козметичка корекција Статута, Дневник, 14. 9. 2009;

http://www.dnevnik.co.yu/node/7817 ;

Валтнер, Л, Чонградин, П: Војвођани пристају само на техничке измене Предлога статута, Данас, 24. 9. 2009;

http://www.danas.rs/vesti/politika/vojvodjani_pristaju_samo_na_tehnicke_izmene_predloga_statuta_.56.html?news_id=172496

[22] Пајтић – Коректна Тадићева изјава о аутономији; РТВ, 12. 9. 2009;

http://www.rtv.rs/sr/vesti/politika/stampa/2009_09_12/vest_151048.jsp

[23] Лични интернет сајт Горана Јешића:

http://www.goranjesic.net/code/navigate.php?Id=1

[24] Или Статут или распуштање Скупштине АПВ, Дневник, 15. 9. 2009;

http://www.dnevnik.co.yu/node/7868 ;

Клаић, П: Поллитички фронт за стављање Статута на дневни ред, Дневник, 16. 9. 2009;

http://www.dnevnik.co.yu/node/7962 ;

Јешић, Горан: Ако не радимо ништа, зашто би нас грађани плаћали, Глас јавности, 25. 9. 2009.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/politika/glas-javnosti-25-09-2009/ako-ne-radimo-nista-zasto-bi-nas-gradjani-placali

[25] Папић, Горислав: Пајтић против Тадића, НИН бр 3066, 1. 10. 2009, стр. 20-22.

[26] Лакетић, Милан; Корхец: Статут је ипак био списак жеља, Блиц; 28. 3. 2009; http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=85655

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: