Занимљиви новац Мрњавчевића


Краљ Марко

Краљ Марко, средњовекорска ктиторска фреска из Марковог манастира близу Скопља

Кад је Урош постао српски Цар, он је Вукашина, оца краљевића Марка, обдарио краљевском влашћу. То је значило и даровање регалног правоа ковања новца Вукашину, баш као и његовом брату, Деспоту Угљеши. Данас се њима приписује редак примерак динара, на коме је приказан крст у виду дрвета живота са звездом петокраком у центру, што је изузетно ретка представа у иконографији XIV века, у коме су ови великаши живели.

После трагичне погибије Мрњавчевића, њихове земље су пале под турско ропство. У вековима тог ропства, српски народ, али и сви други хришћански народи Балкана су се радо сећали сина краља Вукашина, Краљевића Марка, који је, мада турски вазал, штитио народ и светио се за турски зулум. Марко није оставио потомства, али му је народ начинио величанствени споменик, славећи га поетски као великог јунака и свога верног заштитника.

Марко је даровао сиротињу, помагао манастире, на чијим зидовима су фрескописци оставили његов верни лик који се и данас добро познаје.

И Краљевић Маркоје ковао сребрне динаре као и његови стари, али су они данас веома ретки. Даомаћи аутори познају неколико типова његовог новца, а поједини сматрају да Краљевићу Марку треба приписати и сребрни динар са натписом «В Христа Бога благоверни краљ и краљица», за којег се раније једнодушно сматрало да га је ковао краљ Вукашину. Тај динар, на коме се на крају

Деспот Јован и Вукашин

Данас већина нумизматичара сматра да је овај динар емитовао деспот Јован Угљеша Мрњавчевић у доба Цара Уроша. Представа петокраке звезде на крсту, јединствена је у нашој средњовековној традицији.

И народна поезија познаје колико је Краљевић Марко био благонаклон према својој мајци Јевросими.  Постоји могућност да је «Јевросима мајка» и сама ковала новац с натписом: «Благоверна краљица», односно да га је ковала и супруга Краљевића Марка, Јелена. Један примерак овог типа сребрног динара се такође појавио на нашој прошлој аукцији:

Постоји и тип сребрног динара, којег су ковали српски великаши из рода Мрњавчевића, чији натпис се тумачи: «Краљица Јелена».

На протеклој нумизматичкој аукцији смо имали прилику да видимо и динар српског средњовековног великаша Гропе.

Гропа је био зет неког Ранковића за којег се тек толико зна да је био рођак Краљевића Марка. Гропа је био српски великаш, који је преко жене био у сродству са Мрњавчевићима и веома чуди то што данас неки сматрају да је његово древно име Арбанашко, па погрешно сматрају да Гропа није припадао нашем народу, само захваљујући древном имену које им «звучи» Арбанашки.

После смрти Краљевића Марка и његовог брата Андреаша, нестало је Мрњавчевића и нико није наставио ковање динара на њиховој земљи која је потпуно пала под турску окупацију.  До ослобођења од турака, онамо су се ковале само турске акче.

2008.

Душан Ковачев

Објављено:

Динар, бр. 30; 2008.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: