Тајни пројекат „ре-аутнономије“ Војводине


У ковчегу лаждипажди

Амајлија билбилити,

Ко прочита тај у свему,

Довека ће срећан бити!

Макисм,

Чика Јова Змај

 

Тајна дипломатија

Војводина је аутономна покрајина Србије. Демократска странка је најпопуларнија странка у Србији, па самим тим и у Војводини. Тамо држи чврсту коалициону власт у коју су пре месец дана примили и омражене политичке непријатеље из деведесетих – СПС. Међутим, пошто коалиционим аутономашким странкама хронично није довољан обим аутономије, Демократска странка је израдила нови «пројекат» статута Војводине, којим ће још једном, заувек да реши тај проблем. У његову израду није јавно укључена ни једна аутономашка странка, нарочито ЛСВ и Савез Војвођанских Мађара. Тај «тајни пројекат» раде  «експерти» из ДС, њихов идентитет се највише крије. Не зна се ни ко су, ни ко их је поставио. Сасвим сигурно, то није јасно ни самом врху ДС, односно, они се труде да ми тако мислимо о њима. Насупрот ономе што је рекао Илија Чворовић, ови «све раде тајно да би изгледало јавно».

Једино је званичном гласилу некадашње САП Војводине дозвољено да «гвирне» у «тајни пројекат» највишег акта покрајине, и без милости анонимног новинара ове презадужене[1] медијске куће, не би се ни знало ништа о свему[2]. На жалост, Дневник није обавестио Војвођане ко је, где, кад, по чијој дозволи и од кога добио на увид «пројекат» овог документа.

Сви други, који имају појма о «тајном пројекту» статута АПВ, у наредних недељу дана, рекли су мање или ништа. Тежак посао објашњавања јавности како се од ње ништа не крије, а да се при том ништа не каже, обавио је у име ДС, Драгослав Петровић[3]: «Ово што радимо потпуно је нормалан метод усаглашавања једног тако важног документа унутар коалиције». Какав ли је онда «ненормалан метод»? Међутим, Петровић је, рекавши «радна верзија овог текста предочена (је) најближим коалиционим партнерима, Г 17 плус и Савезу војвођанских Мађара»[4], изгледа рекао неистину. Колеге из СВМ тај «тајни пројекат», како кажу, ни видели нису[5]. Петровић је покрајински секретар за науку и врло је необично да он буде тај који ће у име ДС Војводине да говори о Војвођанским конститутивним питањима.

Патуљци појма немају!

Коалициони партнери ДС у Војводини кажу да о свему томе немају појма.  Јенини изузетак је партија Г 17 плус. Ту партију у Војводини предводи Ивана Дулић – Марковић, чији се политички «интерес своди на Војводину[6]», мада је својевремено интересовало да не пропусти сусрет са вођом Хрватске странке права, Антом Ђапићем[7]. Експерти ДС овој особи изгледа дале увид у «тајни пројекат» будућег уређења војводине пре него својим сопственим посланицима.. Она се са «тајним пројектом» слаже, имајући заиста само мале примедбе. Борко Илић из ДСС је за «тајни пројекат» сазнао из Дневника, баш као и колеге из СРС, док остале војвођанске евроутопистичке политичке организације наводно не знају о њему више него СВМ.

Ко то каже, ко то лаже…

Лепа парада! Одмах се показало да нису баш тако необавештени. Прво, редседник војвођанске Скупштине (и заменик председника ЛСВ) је изјавио: «Сигурно ћемо постићи договор о предлогу новог статута, јер је он базиран на предлогу кои смо направили са СВМ и објавили га још у новембру прошле године»[8]. Дакле – другови из Лиге сигурно знају на чему је базиран «тајни пројекат» ДС, иако га нису ни видели. Ненад Чанак је овог пута превазишао свог антиидентитета Коштуницу, изјавивши како је он о «тајном пројекту»,  «службено необавештен».[9]! Костреш је том трапавом изјавом, обесмислио лигашка пренемагања, потврђујући народну мудрост која нам говори «у чему су кратке ноге». У питању је још једно «изигравање финоће», димна завеса, којим новосадски аутономаши хоће да прикрију од својих гласача да су се поново договорили са ДС о мањем степену аутономије од оног којем програмски стреме и годинама обећавају својим гласачима.

Сад га видиш, сад га не видиш

Није сироти Костреш једини коме је излетела истина. У ствари, истину о упућености у израду «тајног пројекта» Статута Војводине је изнео и сам Корхец Тамаш, наводећи новосадском Дневнику да су СВМ «…и ДС постигли договор о томе да сачине заједнички предлог новог статута АПВ пре процедуре у извршном већу и Скупштини Војводине!», као и да је «у току усаглашавање текста на нивоу експерата, те да ће тај посао бити завршен за две недеље»[10]. Према Тамашу, ради се дакле о усаглашавању текстова предлога Статута Војводине и обе стране имају свој експертски «тајни пројекат» – и СВМ и ДС: «тај текст је близак и предлогу ДС, јер су та два текста у готово 80 процената садржаја идентични»[11].

Међутим, из врха СВМ се насупрот Тамашеве изјаве чуло како они нису видели «тајни пројекат» статута којег припремају «експерти ДС», иако према ономе што о његовом садржају знају (!?), нису сасвим сагласни. Све у свему, постоје довољно битне разлике ставова о аутономији Војводине између СВМ и ДС да се не може говорити о њиховој «блискости». Мада је Драгослав Петровић из ДС изричито навео да је «радна верзија текста… у овом тренутку (пре 23. 8. 2008) предочена… и СВМ»[12], Балинт Пастор, «функционер СВМ-а и шеф посланичке групе мањина у републичком парламенту каже за Данас да представници војвођанских Мађара још нису видели документ који је израдила ДС (27. 8. 2008)»[13].

Пошто је господин Балинт сигурно поштен човек који не лаже, а од 23 до 27 августа је прошло безброј тренутака, значи да – или није истина оно што је изјавио Драгослав Петровић у име ДС, или Балинт, за разлику од свог колеге Тамаша, и експерата СВМ «није био обавештен» о «тајном пројекту».

Садржај «јавне тајне»

Шта се зна о садржају «тајног пројекта» Статута Војводине о коме се води јавна расправа?[14] мимо надлежних одбора у Скупштини АПВ и њеног Извршнеог Већа и свих Војвођана који нису експерти ДС и СВМ? С пуном пажњом и великом резервом због тајности израде, и изнетих неистина, можемо само да коментаришемо оно у шта су експерти дозволили Дневнику да «гвирне». Да ли верујете овом презадуженом предузећу?[15]

Наиме, «тајним пројектом», наводно се предвиђа да ће се Покрајинско извршно веће од сада звати «Влада АПВ», а њени секретари – «министрима». Ово «звучи» као елеменат државности, али суштински није битна промена у смеру суверенитета. У осталом, то што секретари хоће да постану министри управо и говори о српском карактеру новосадске покрајинске власти.

Покрајинска Влада би према «тајном пројекту», поред одлука, доносила и «законске одлуке». Ако је ово тачно, тиме се уводи нови међустепен у хијерархији покрајинских аката, а код грађана и неуких политичара ствара забуна. Наиме, сви подзаконски акти јединица АП и локалне самоуправе према чл. 195. УРС[16] морају бити у складу са републичким законом – дакле и Статут АП, који је несумњиво виши акт од «Законскеих одлука». Дакле, и то «звучи» као елемент државности, али није суштински битна промена у смислу суверенитета.

Тајни «пројекат», наводно, предвиђа да Војвођанска академија наука постане покрајинска установа. Вероватно се мисли на оно друштво Јулијана Тамаша из Дунавске улице у Новом Саду, међу чијим редовним члановима (за сада) нема чак ни једног јединог, политички подобног Србина. Ако Војвођанима не смета да троше «наше новце» на њих, нека им. Заиста је аутономна ствар Војвођана то што ће се «наши новци» трошити на још једну установу и то право им нико не може ускратити.

Војвођанско «обдусманство» које наводно уводи «тајни пројекат», сасвим је нова установа, и мада поглавље 2. УРС ову установу изричито не предвиђа, чл. 187. може се тумачити у смислу наведеног. Дакле, ни то није спорно. Једино спорно је то што ће и ова установа, као и ВАНУ, да троши «наше новце» за свој рад. Сва наводна овлашћења из «тајног програма» будућег војвођанског Статута предвиђена у области судства, уставног судства, јавног тужилаштва и јавног правобранилаштва, само су «предлагачке» и не дају покрајини нове правно обавезујуће моћи у уставном поретку Србије Наравно, треба сачекати да «оно што је тајно постане јавно» и видети колико ће и то да кошта.

Тајна регионалне поделе

Извесно је да ће територијална организација Покрајине бити преуређена, па ће се с тим у складу, изаћи ће се у сусрет жељама СВМ. «Увећање Суботичког округа», међутим, суштински не значи националну аутономију војвођанских мађара коју њихови политичари отворено желе[17] и коју већ зову «Мађарски округ». Новосадски Дневник нам није навео да проширени «Суботички округ» добија нека ванредна самоуправна овлашћења. Али, то није немогуће, у ком случају ће то изазвати велику аверзију код српског становништва и обесмислити војвођанску аутономију.

Овим се само потврђује како се двојац аутономаштва трајно распао на новосадски и суботички део, али и да ће ван «мађарског округа» остати половина војвођанских Мађара. С друге стране, ЛСВ и њен шеф, незадовољни су што нова територијална организација не предвиђа да Панчево буде центар посебног округа, насупрот њиховом предлогу[18]. Његови патрилинеални преци постали су Војвођани у Панчеву, месту из кога су му тамошњи аутономаши својевремено поручили како је баш његова политика радикализовала политичку сцену у Војводини. Наравно, вербалним протестом не може се заобићи чињеница да Панчево и већи део Срема природно, економски гравитира Београду, а не Новом Саду (или Суботици).

Тајна развојног банкарства

Све наводне надлежности у којима се остварује Аутономија су према «тајном пројекту», колико се зна, сасвим у границама чл. 183 – 184. УРС. Међутим, веома је проблематично то што се помиње и оснивање такозване «Развојне банке Војводине». Установљење јавног финансијског органа с јавним овлашћењима мимо Устава Републике Србије, у области фискалног одн. финансијског система, а којег би установио Статут Војводине, неуставни је акт и вероватно је то главни разлог ради којег се «пројекат» израде новог Статута Војводине израђује у тајности. Вероватно би «тајни пројекат» омогућио доношење аката,  којим би се преко «Развојне банке војводине» вршила редистрибуција националног дохотка кроз овлашћења покрајинских власти у домену социјалне политике, просвете, спорта и културе, што је дато у надлежност покрајини по чл. 183. УРС. Можда би та банка и «добила право» да у области Војводине емитује хартије од вредности, што би значило емитовање новца ниже ликвидности или неку нову врсту «еврообвезница» и тиме фактички делимично узурпирала емисиону функцију у једном делу Србије.

Домаћи евроутописти још увек озбиљно очекују значајне инвестиције за «гринфилде» обећаване Војводини и Србији из «еврочардака ни на небу ни на земљи», уочићемо касније. Ове замишљене «наше новце» које треба да нам да ЕУ неко треба да редистрибуира, а «зашто би то били Србијанци»? Лепа замисао, али ништа од тога. Новаца нема и неће их бити. Почиње глобална финансијска криза.

Тајна националног савета и «националног кључа»

Увођење «Савета народа и националних заједница» као «посебног тела Скупштине АПВ»  о којем се ништа више ни не зна и «сразмерне заступљености мањина у покрајинским органима и организацијама», заоставштина је још из оног пројекта највишег акта АПВ, на коме је после обарања режима Слободана Милошевића 2000. године, радила комисија под руководством др Александра Фире[19]. Она је упорно покушавала да васкрсне самоуправна «друштвено – политичка већа» у национално – корпоративном виду и омрзнути «национални кључ» у запошљавању. Ни оснивање «Савета» као тела Скупштине АПВ није противуставно, Скупштина АПВ је правно установљена чланом. 185. ст 2 УРС. То што ће она добити још један дом пун посланика, одбора и запослених који их послужују, плаћаће грађани Војводине. Ти «новци» неће ићи у Београд, него у Нови Сад.

Тајна покрајинске имовине

Ако је Дневник правилно прочитао и потпуно пренео, у тајном «пројекту», предвиђа се нешто наизглед чудно: У јавној својини АПВ су «Све покретне и непокретне ствари утврђене законом и статутом, а пре свега ствари у јавној својини које користе органи АПВ и јавне службе чији је она оснивач». Зашто се поред утврђивања покрајинске имовине, поред закона, као основ трпа и Статут? Њега не предвиђа чл. 87.УРС, али улога Статута у том смислу може да се тумачи по чл. 12. УРС, у вези ограничења државне власти према праву на покрајинску аутономију. У складу са чл 86 и 87. УРС, правилно је одређено да је облик својине АП јавна својина.

«У радној верзији статута преузета је уставна одредба по којој буџет АПВ износи најмање седам процената буџета Србије, од којег ће се три седмине користити за финансирање капиталних расхода». И ово је у складу са УРС, али је крајње необично што се предвиђа да се Статутом утврди квота која обавезује покрајину да финансира капиални расход. Шта се крије иза утврђења минималне од свих могућих квота? Не будимо брзоплети, али Војводина не производи само 7% БДП Србије, већ знатно више! А на 7% ће пристати и Мађари и аутономаши, само да остану у власти. Тих 7% прихвата и «тајни пројекат» Статута.

О покрајинској имовини се нарочито гласно брину у ЛСВ. До краја године треба да се реши питање државне имовине у Војводини. Наравно, ЛСВ, као ни њихови коалициони партнери, немају намеру да из те имовине «обештете» оне којима су комунисти, њихови идеолошки преци после Другог светског рата национализовали имовину на крајње противзаконити и понижавајући начин.

У Војводини представници ЛСВ јавно говоре само да по основу «Гасног споразума између НИС и ГАЗПРОМ-а «Војводина мора бити обештећена». Кад кажу Војводина, мисле на себе, а не на Војвођане. Истим поводом, подпредседник ЛСВ је директно изјавио: «наглашавам да нисмо против енергетског споразума са Русијом, немамо ништа против да Јужни ток дође у Србију, чак сматрамо да је то за државу корисно»[20]. Костреш је још једном поновио нешто слично[21]. Није него! Кроз мање од двадесет дана, сасвим у складу са начелом политичке недоследности, том споразуму се успротивила Маја Седларевић, потпредседница Скупштине АПВ из ЛСВ[22], а  Кострешов шеф Ненад Чанак је дословно јавно изјавио: «Што је СИДА за људско тело, то је руски капитал за људско друштво» и додао «…да се поништи гасни споразум, да се поништи концесија»[23].

Тако ће викати док тај руски капитал не дође. Кад ГАЗПРОМ једном преузме НИС, ућутаће, баш као што је ућутао о «војвођанском житу» када су житна поља Војводине откупили тајкуни, новопечени латифундисти.

Очајна евроутопија први међу српским уставноправним актима

Ако је веровати новосадском Дневнику, «тајним програмом» се Војводина наводно дефинише као аутономна покрајина свих грађана који у њој живе, у саставу Републике Србије, али Дневник цитира само ово: «… настала на основу посебних националних, историјских, културних и других својстава свога подручја, као вишенационална, вишекултурна и вишеконфесионална демократска европска регија, интегрисана у европски поредак».  Шта значи ово статутарно улизивање Европском поретку?

Домаћим евроутопистима очајникчки треба нада у «евро – гринфилде» и «евро – донације». Данас се војвођански политичари на власти надају да ће им колеге Мађари средити да се «учипе» у неке пројекте МОЛ-а или да ће им «канути» из дела европских инвестиција предвиђених за овај регион. У том смислу су средили са Цветковићевом Владом да се напусти пројекат изградње пута «Хоргош – Пожега» од Београда до Пожеге и да се аутопут ради тамо где је већ готово изграђен – само кроз Војводину[24].

Војводина има огромне економске проблеме, које неће решити никаква демагогија. На пример, ова вест дата за РТВ то добро одсликава: Зове се -«Дефицит робне размене Војводине милијарду и по долара: Укупна робна размена Војводине са иностранством у првом полугодишту ове године, остварена је у износу од 5 171 800 000 $, што је за 48.5% више него у истом периоду лане.  Секретар Одбора за односе са иностранством у Привр. Комори војводине, Милена Костић, рекла је за радио Нови Сад да је све већи број земаља са којима Војводина има трговински суфицит»[25]. Шта ово значи? Огроман део промета Војводине отпада на њен дефицит, а ми треба да се тешимо тиме што је све више држава са којима позитивно послујемо!? Збогом памети. Ова информација је дата истог оног дана кад је Чанак упоредио руски капитал са СИДОМ. А Војводина може да се нада да ће имати годишњи дефицит од бар 3 милијарде $.

Евроутописти Војводине се очајнички надају да у овако катастрофалној ситуацији пред штрајком просветара, приватизацијом имовине и продајом НИС-а, могу преко мађарске мањине да остваре нове кредите. Учешће Војводине у мађарском националном празнику, уз «козметичке» промене Статута и проширење Суботичког округа, вероватно би, по њиховом мишљењу, требалода привуче инвеститоре. Ради тога су у слављу учествовале војвођанске фирме, како је Пастор објаснио, пошто «…има пуно простора за директне инвестиције Мађарске у Војводину и Србију… Мол и ОТП банка су… једине мађарске фирме које су озбиљније ушле на српско тржиште»[26].

На жалост, ми те «озбиљне инвестиције» Мађарске у Војводини нешто нисмо видели. Србији, са Војводином у њој, ближи се ескалација кризе светског шпекулативног капитала баш као и Мађарској. У Војводини се све најважније од капитала продало, осим онога за шта нема интересовања, а ни пара. Дефицит је огроман. Нема више «слободних новаца» ни такозвани Запад. Војвођанским политичарима, границе сопственог ситнодушја не дају да размишљају чак ни опортунистички, јер не умеју да виде ни ко има, а ко нема новца, енергената и средстава за инвестирање у Војводину, већ траже шира овлашћења за отварање нових радних места у бирократији и проширење својих буџетских квота. Сада, кад у Војводину хронично нема капитала из САД, Немачке, Француске, очајно се надају мађарском капиталу. Тој држави не могу се замазати очи «брендирањем» војвођанских производа, нити стварањем козметичких округа међу «салашима на северу Бачке».

До данас, демократска револуција из 2000. године се, претворила се у своју супротност. Уосталом, баш исто као и Милошевићева «антибирократска» револуција с краја Осамдесетих. Револуционарни опортунисти су се удружили са тајкунима и на крају вратили на власт Милошевићев СПС који је «одговоран за деведесете» за које су нама обећавали да неће дозволити да се понове. Револуција једе своју децу, тако је Бранчи Николић, некадашњи вођа «Отпора» из Суботице осуђен по тужби Миодрага Костића[27]. Неко је јуче претукао покрајинског секретара и шефа посланичке групе ДС у Скупштини АПВ у Новом Саду, Драгослава Петровића[28]. А постигло се само то, да ће се «непринципијелна коалиција» на власти обрукати водећи јавну рсправу о «тајном пројекту» који ће се Војводини донети «опет исто, само мало другачије». Па да, «Све треба изменити, да би све остало по старом», волео је да каже покојни Драгош Калајић.

1.9.2009.

Душан Ковачев

Објављено:

НСПМ, септембар 2008;

Упутнице:


[1] http://www.b92.net//biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=08&dd=15&nav_id=313602

 

[2] Ексклузивно: «Дневник» завирио у радну верзију новог покрајинског статута, непотписан текст, Новосадски Дневник, посл. 20. 8. 2008; Корак ка самосталности,  Глас Јавности, 22. 8. 2008: http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/politika/glas-javnosti-22-08-2008/korak-ka-samostalnosti

[3] Тајна Статута Војводине, Поповић, А, Политика, http://www.politika.co.yu/rubrike/Politika/Tajna-statuta-Vojvodine.lt.html

[4] Контроверзе новог војвођанског статута, 23. 8. 2008, Политика, http://www.politika.co.yu/rubrike/Politika/Kontroverze-novog-vojvodjanskog-statuta.lt.html

[5] СВМ и Г 17 у начелу сагласни, Данас 29. 8. 2008, http://www.danas.co.yu/20080829/hronika1.html#0

[6] http://www.autonomija.info/ivana-dulic-markovic-vojvodina-formira-evropsku-vladu-u-beogradu.html

[7] http://arhiva.kurir-info.co.yu/Arhiva/2006/septembar/15/V-01-15092006.shtml

[8] Тајна статута Војводине, Поповић, А, http://www.politika.co.yu/rubrike/Politika/Tajna-statuta-Vojvodine.lt.html

[9] Чанак: Статут Војводине не задовољава интересе покрајине, Танјуг, Блиц, 23. 8. 2008, http://www.blic.co.yu/politika.php?id=54089

[10] ДС-ов предлог Статута АПВ добија подршку коалиционих партнера, Драговић – Савић, Б, новосадски Дневник, 20. 8. 2008.

[11] Ibitem.

[12] Ib, 3.

[13] Ib, 5.

[14] Корак ка самосталности, Глас Јавности, 22. 8. 2008, http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/politika/glas-javnosti-22-08-2008/korak-ka-samostalnosti

[15] Отпис дугова решење за Дневник, http://www.b92.net//biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=08&dd=15&nav_id=313602

[16] Устав Републике Србије

[17]Влада Србије ствара мађарски аутономни округ, Глас Јавности, http://www.gradjanski.co.yu/navigacija.php?vest=27325

[18] Лига упозорава на нови централизам, новосадски Дневник, 29. 8. 2008. http://www.danas.co.yu/20080829/hronika1.html#0

[19] Војвођанско аутономаштво на Беспућу, Ковачев, Душан, 23. 4. 2008.http://www.nspm.org.yu/koment_2007/2008_kovacev2.htm

[20] Војводини се мора вратити њена имовина, Данас, 9. 8. 2008. http://www.danas.co.yu/20080809/vojvodina1.html#2

[21] Не дамо НИС без обештећења, Мондо, 20, 8. 2008, http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=107047

[22] Војводина тражи свој део, Deutsche welle, http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3598740,00.html

[23] Ненад Чанак у емисији «Интервју», на ТВ Б 92, 22. 8. 2008. у 19.00h

[24] Нова влада штити кривца за пропалу Концесију, Јанковић, Тања, Бизнис новине, http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=17675

[25] http://www.rtv.rs/sr/vesti/vojvodina/vojvodina/2008_08_20/vest_79042.jsp

[26] http://www.rtv.rs/sr/vesti/drustvo/drustvo/2008_08_19/vest_78976.jsp

[27] У затвор због тужбе Миодрага Костића, Блиц, 11. 8. 2008, http://www.blic.co.yu/vojvodina.php?id=52674

[28] Пребијен члан ИВ Војводине, Бета, Мондо, 32. 8. 2008, http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=108147

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: