„Косово је срце Европе“


Веровали или не, ово су речи одлазећег амбасадора САД, Мајкла Полта. Наравно, ван контекста звуче чудно, нарочито другачије од његових уобичајених, рогобатних извава из којих смо сазнали да су напори САД да се на територији Србије прогласи нова држава «пријатељски чин».

Пропало је седам формално различитих, али садржински истих покушаја да НАТО дипломатија доведе своје насиље на Косову до крајњих консеквенци властите воље за моћи, требало је поново, озбиљније него икад упозорити косовске Шиптаре да се смире с неисхитреним потезима. Не погром над Србима, него и једнострано проглашење независности од Србије би било окидач за ко зна шта.

«Начело националног суверенизма» потиче из модерне праксе европског XIX века. Након што је употребљено за укидање реликата политике «Свете алијансе», нови антифашистички свет га је кроз поредак ОУН прилагодио за своје потребе као «начело националног самоопредељења» и «начело суверености држава чланица ОУН». Падом гвоздене завесе, занета могућностима досад невиђене моћи у историји, НАТО дипломатија је отворено наступала с позиција превазиђености државног суверенизма.

Упорно истрајавање у насиљу над међународним правом на Балкану, које је почело 1991. године треба сад да доживи свој врхунац заобилажењем Резолуције ОУН 1244, донета пред неодољивим захтевом моћи. Седам покушаја да наметнути нацрт промене ове резолуције доведе до независности Косова мимо воље Србије, чланице ОУН пропало је пред Саветом безбедности. Или Дипломатија НАТО није више делотворна или њена моћ више није неодољива. Преговора о статусу Косова је било, али нацрт нове резолуције није њихов резултат. Данас НАТО дипломатија користи ово двогубо начело само против себе: хоће да шиптарска народна воља да имају државу на територији Србије употреби против територијалног интегритета једне чланице ОУН и против сопствених «партнера за мир».

Неистину говори Хавијер Солана кад тврди да је Русија блокирала усвајање ове резолуције у Савету Безбедности. Он није споменуо изричито противљење неколицине држава са статусом несталне чланице СБ. Што је најважније, прећутао је и противљење НР Кине, сталне чланице СБ. Да је ово тело ОУН тако јединствено на шта Солана наводи, могла би да се употреби резолуција ОУН «уједињни за мир» и Косово би експресно постало независно.

Садашње уступање косовске ствари Међународној контакт групи је још једно, осмо у низу орочених симулација преговарања, после којег треба да наступи волшебна «аутоматска контролисана независност» по нацрту усвојеном на почетку тих «преговора».

Да су преговори у ствари само разговори, знају већ сви. Хавијер Солана је Европски дипломата који је кумовао агресији на Југославију и уставном преформулисању Постјугославије. Српска страна је била мотивисана да учествује у «Државној заједници СЦГ» ради гарантовања суверенитета Србије над Косовом, сасвим у складу с израженом вољом НАТО дипломатије и прописима ОУН, те Резолуцијом 1244. Још је Ђинђићу било јасно да Запад Србе неће да мотивише новцем. Данас НАТО дипломате немају чиме да мотивишу Србе ни обећањима. Могу да мотивишу само неистинама, а то је наопака мотивација.

Данас Солани све то није важно. Нагласивши да преговори у Контакт групи морају да доведу до коначног решења – контролисане независности за Косово, «у оквирима претходних нацрта, око 120 дана од почињања преговора», изразио је невероватну глупост, узевши да један закључак с неуспешних преговора има вишу правну снагу од аката ОУН, ОЕБС и Устава једне државе чланице ових организација. Да је Хавиер Бардем био на месту Хавијера Солане, вероватно би био свестан колико је ово глупо.

Нешто мање насилан је био Оли Рен, који је само инсистирао на томе да у Контакт групи мора да се нађе решење за Косово, јер су у њој и представници Русије.

Говорећи о судбини српског Косова, први пут је поменута флоскула «Коначно решење за Косово». «Коначно решење» је израз који је у међународној дипломатији коришћен задњи пут пре више од попла века и била је нацистички еуфемизам за решавање «јеврејског питања», па с разлогом можемо бити забринути за судбину косовских Срба. Изменама Ахтисаријевог плана НАТО дипломатија је била милосрдна само да у српску «корист» дода једино формирање резервата за косовске Србе. Још је запрећено да ће у случају српског неприхватања та погодност бити повучена.

Логична је нервоза НАТО дипломата. Како организовати «шатл дипломатију» у земљи где «коначно решење» није успело хиљадама борбених авиона сад лети Иљушин, гасећи шумске пожаре. Један домаћи навинар је указао на феномен «балканизације» светске дипломатије. Амбасадор САД, аустријског порекла, па да му се омакне изјава како је косовски «проблем у срцу Европе», добар је пример тога, макар да служи да оптужи Србију и Русију за «некооперативност» и за «минирање решења статуса Косова». И док Мирослав Лајчак врши нову лустрацију неподобних Срба у БиХ, можемо да будемо мирни. Немамо пријатеља у ЕУ. Пре двадесет година је српски писац Милован Витезовић сковао паролу «Косово је душа Србије». Матија – «Косово је најскупља српска реч». Јуче смо од америчког амбасадора да је најсклупља најскупља реч у «срцу европе», а јасно нам је кога американци желе тамо да виде. Европско срце су посејали «осиромашеним уранијумом». Само нам још нису рекли: «Ти имаш рак душе, душу ће ти извадити и зрачиће је» .

26. 7. 2007.

 

Објављено:

НСПМ, 2007.

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: