Заштита модерне металне нумизматике


 

краљ Петар и краљевић Ђорђе

Јубиларни сребрњак – петодинарка српског краља Петра I

Пре него што кажемо нешто више о средствима и начинима заштите нумизмата, треба рећи да је најопштија заштита нумизматике упозорење лаицима да не приступе никаквом „чишћењу новчића“ на своју руку. Нумизмати од племенитих легура су мање подложни корозијама. Али и они су подложни механичким оштећењима.

Заштита од механичких оштећења

Оваква заштита врши се паковањем у посебне албуме. О њој и лаици знају довољно. Нециркулисане комаде („унц“), нарочито оне који су ковани у техници тзв. полиране плоче, забрањено је додиривати рукама. Механичка заштита довољна је ако се пакују у пластичне класере. Пошто се специјална пригодна издања овако и пакују, добро су заштићена механички од самог почетка.

Заштита од утицаја средине

Сунце, затим одређене врсте светлости, могу под дејством других фактора да знатно хемијски оштете нумизмат. Анаеробне бактерије, атмосферска влага и друго могу изазвати читав низ корозивних процеса, често и веома брзим темпом. Нажалост, и пластичне масе од којих су израђени класери и албуми за нумизматику такође су подложни старењу и распадању у процесу приликом којег се ослобађају и разна агресивна једињења. Често смо у прилици да видимо жалосно стање нумизмата које су потомци неког нумизматичара чували деценијама.

Одговарајућа заштита модерне нумизматике врло је важна, међутим, цена средстава њене заштите је висока и није доступна на домаћем тржишту. Нумизматика развијених друштава чешће их користи. Код нас су позната такозвана „брик-паковања“ за појединачне нумизмате. Ради се у ствари о херметичкој капсули снабдевеној одговарајућим заштитним средством које везује штетна једињења и која би могла да угрозе нумизмат. Уз ова паковања издаје се видљиви атест у виду холограма или траке на саставу капсуле, којим се гарантује да ће стање нумизмата остати трајно. Ово је најбољи начин заштите. Нажалост, тешко је доступан и скуп. На срећу, далеко јефтинијим средствима можемо сасвим добро заштитити нумизмат.

Грб Краљевине СрбијеПоступак заштите модерног нумизмата

Прегледање

Свака огреботина или деформација на површини кованице нарушава карактеристике површине легуре и неотпорнија је на корозије од механички неповређене површине, лако нису видљиве голим оком, буде сумњу да садрже бактерије или једињења које могу оштетити нумизмат доцније. Ако на нумизмату видимо патину која је компактна и не нарушава рељеф и читљивост ради се о тзв. племенитој патини која је између осталог и добра гаранција за постигнуту електро-хемијску равнотежу нумизмата. Квалитетан слој корозије је најбоља заштита од даље корозије. Некад су нумизматичари прскали или лакирали „унц.“ нумизмате лаковима који делују неестетски. Могу се скинути неким растварачем лака, зависно да ли се ради о уљном или нитро лаку. Ако је нумизмат мазан уљем, оно ће се одстранити уљним растварачем, алкохолом или бензином. У случају да се на нумизмату појаве зелене наслаге, треба знати да су у питању углавном нитрати. Ако се јаве на површини нумизмата у албуму, за њих је одговоран сам материјал од кога су листови прављени, те влага и ваздух из атмосфере. Јављају се услед кондензације при промени температуре. Лако их одстрањује бензин за чишћење којим су натопљене мекиње.

Одстрањивање органске прљавштине

Врши се потапањем у 1% раствор глицерина у дестилованој води. Након сушења очетка се меком синтетичком четком (само ако се ради о нециркулисаном нумизмату).

Конзервација

Потапањем у 5% раствор соде бикарбоне у дестилованој води. Ово ће стабилисати киселе корозивне наслаге, те створити неповољне услове за развој микроорганизама. Након овога нумизмат се потопи у ацетон или алкохол и суши на собној температури 12-24 часа.

Паковање

Листове за чување нумизмата треба повремено прати раствором соде бикарбоне, а након тога алкохолом. Албуме држати на сувом, тамном и хладном месту. Једнако је важно да је температура у просторији чувања константна.

Приликом заштите нумизмата треба се придржавати основних правила:

– Нумизмат рађен у техници полиране плоче – не дирати!

– Сребрна нумизматика може се претходно потопити у благ раствор лимунске киселине, а затим у раствор соде бикарбоне. Забрањено је трљати нумизмате сувим кристалом соде бикарбоне јер ће настати огреботине.

– Не препоручује се грундирање површине неравномерно кородираног нумизмата.

– Не срне се користити: сумпорна, сирћетна и сона киселина, тврде и металне четке, било какви лакови, масти и уља.

– За заштиту користити искључиво дестиловану и деминерализовану воду

 

О Душан Ковачев
Душан Ковачев је Лала из Баната. Родио се и одрастао је у Банату. Потиче са земље на којој су се јавили први носиоци самосталне личне и политичке слободе, модерне позоришне и музичке културе, филозофије, књижевне критике, задругарства, банкарства, локалне и регионалне самоуправе српског народа. Из самог срца је Баната, земље под звездом Северњачом, у којој су цесареви лавови постали ратари. Његови преци су вековима живели у непосредном комшилуку родног места Великокикиндског слободног крунског дистрикта. Били су први слободни људи који су на својој земљи учествовали у самоуправљању првом територијалном аутономијом у Средњој Европи. Потомак је српских сељака који су вековима живећи на међи светова, створили грађанско друштво.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: